Ahad, 25 April 2010

CADANGAN MENU

CADANGAN MENU SARAPAN

(MENU 1)
2 telur rebus, 1 tomato bersaiz sederhana, 2 telur dadar
(MENU 2)
Mixed-vege Sup telur bersama dada ayam dicarik-carik
(MENU 3)
2 telur goreng dan salad sayur

MAKAN TENGAHARI

(MENU 1)
Masak kicap daging lembu, sayur brokoli digoreng bersama udang basah
(MENU 2)
Rendang ayam, Sayur brokoli dan cauliflower
(MENU 3)
Stik daging bersama tomato segar
(MENU 4)
Ikan kukus bersama cendawan, tomato dan daun bawang

MAKAN MALAM

(MENU 1)
Lamb chop dengan sos pudina
(MENU 2)
Ayam panggang, taufu + daging kisar, bayam
(MENU 3)
Ikan kukus bersama cendawan, tomato dan daun bawang
(MENU 4)
Ikan dan ketam bakar, brokoli dan cauliflower goreng


Sarapan

1. Telor -Mata Kerbau, Omelet (campur sausage, bawang, capsicum, tomato) rebus
2. Sausage – Rebus, Grill, Slice kecil dan goreng
3. Burger daging
4. Ayam kukus dengan spices
5. Fish finger/fillet ( cari yang chunky kurang tepong)

Makan Tengah hari
1. Ayam , daging, Ikan, makanan laut, tauhu , tempe, telor itik dan sayur dalam apa juga cara masakan

2. Yong tau fu tanpa kuey teow – kurangkan gravy

Makan Malam
1. Soup/tomyam ayam, daging, tulang, makanan laut dengan sayur
2. Sama dengan makan tengah hari

Snek
1. Kacang tanah ( tak terlalu banyak)
2. Kacang soya (boleh didapati di snek seksyen mana-mana supermarket.
3. Tempe/ikan bilis goreng dengan sedikit bawang dan chili potong

(Kalau makan diluar ambil saja lauk pauk dan sayur, grill chicken, ikan bakar, lamb/chicken chop)

*Kebanyakan chili sauce ada kandungan gula yang tinggi
*Gravy untuk lamb/chicken chop dan yong tau fu tinggi kandungan kanji

Tiada ulasan:

Catat Ulasan