Ahad, 25 April 2010
YANG BOLEH DI MAKAN
Posting kali ni saya nak memperincikan apa yang boleh dimakan:
1. Ayam goreng/panggang...buangkan kulitnya
2. Daging burger sahaja..rotinya jangan di makan sbb mengandungi banyak karbohidrat
3. Tauhu, tempe
4. Ikan goreng/bakar/stim
5. Daging lembu/kambing/rusa
6. Sayur-sayuran. Dalam sayuran pun ada hidden karbo sebenarnya. Seelokknya, lebihkan pengambilan sayuran hijau. Lebih kurang hijau, lebih banyak karbo.
7. Yong Tau Fu. Ambil yang paling kurang disalut tepung.
8. Sup campur: ayam, daging, udang, sayur (tomata dan jagung muda adalah buahan yg berkarbo. Elakkan pengambilannya)
9. Seafood: udang, ketam dll
Tip tambahan:
1. Elakkan pengambilan makanan masam seperti asam, sambal asam jawa, Ianya akan melambatkan pembakaran lemak dalam badan.
2. Kalau masakan itu jenis manis, elakkan menghirup kuah kerana ianya mengandungi gula.
3. Jangan susah-susah nak ingat apa nak makan apa. Yang penting untuk diingat "KALAU BUKAN DAGING, BUKAN AYAM, BUKAN IKAN, BUKAN SAYUR, JANGAN MAKAN"
Sekian dari saya,
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan